Kvickrotens fina rottrådar?

Katrin Naessén

Hej! Jag håller på att gräva för en ny större perennrabatt i gräsmattan, mellan en doftschersmin och en fläder. Det har tidigare stått två spireor där jag gräver. Dessvärre har jag upptäckt en del kvickrot när jag grävt, inga mängder, men dock. Eftersom jag är rädd för en kvickrotsinvasion så rensar jag så gott jag kan, och tänker även sätta ner en kraftig barriär mellan gräsmattan och rabatten, ev takpapp, ca 50 cm djupt el liknande för att slippa få in mer från sidan.

Mina frågor handlar om kvickrotens rötter. De tjocka huvudrötterna känner jag ju igen tydligt, och de är ju även lätta att rensa bort. Hittar jag änden på den så ser jag tydligt i vilken riktning den växer.

Med jämna mellanrum (några cm emellan) på huvudroten sitter det fina rottrådar, som jag antar suger vatten? Är det lika viktigt att få bort dessa? Kan de utvecklas till nya huvudrötter, och ge upphov till nya plantor? Jag har nämligen en hel del korta vita tunna rottrådar i jorden, som jag inte riktigt vet vad det är, det kan lika gärna vara från gräset, eller någon av buskarna runtomkring. Mycket tacksam för hjälp!

Odla Svarar: 

Vi tycker inte att du behöver vara så orolig. Det är viktigast att du tar bort de tjocka rötterna på kvickroten. Knutpunkterna på kvickroten d.vs. förgreningarna kan utvecklas till nya plantor . De små tunna kan lika gärna vara från gräset eller buskarna.

MVH Marita och Thomas