Krussjuka på persika och nektarin

Olof Elmgren

Jag har 2 persikor och 2 nektarin träd som alla har fått krussjukan jag har provat att spruta med medel som skulle var bra men de får nya sjuka blad ändå. Jag har försökt plocka bort de blad som jag ser är sjuka men det verkar omöjligt, har ni något förslag med ytterliggare åtgärd?

Mvh Olof Elmgren

Odla Svarar: 

Någon säker bot mot krussjuka finns tyvärr inte. Problemet är världsomfattande. Svampsporerna sprids mest med regn. Det som sägs hjälpa är att ha trädet under tak. Men då ska man nog ha det där ändå från början och hoppas att det även har varit så i plantskolan, för har det en gång blivit smittat, är det nästan omöjligt att bli av med det.

Det sägs att krussjukan går i vågor, den kan vara besvärlig i några år och sedan knappt visa sig på ett tag. Och så var det dags igen…

Svavelmedel kan hjälpa en del, det finns ett godkänt som heter Kumulus. Jag antar att det är det du prövat? Har du förutom att spruta trädet, även vattnat rejält igenom jorden runtomkring med Kumulus-vatten? Svampen lever ju i jorden också, det är därför viktigt att även ta bort bladen och bränna dem så de inte ligger kvar på marken. Det är värt att testa med Kumulus fler gånger, den fungerar ju också på andra svampsjukdomar, som mjöldagg på rosor mm. Testa med Biobalans på jorden också, det ska visst också hjälpa har jag hört.

Själv har jag sorten ’Frost’ som ska vara motståndskraftig mot krussjuka, men den har ändå haft några krulliga blad ibland. Sorten ’Riga’ från Baltikum sägs vara ännu mer motståndskraftig, men jag har inte prövat det.