Krusiga blad på pelargonerna

Katarina Lundmark

Hej! Bladen krusar sig på flera av mina pelargoner Vissa blad drar ihop sig nästan till en liten boll. Inga fläckar, missfärgningar eller nekroser, bara detta lilla extra buckliga. Hittar inga små djur eller kladd heller.

Men växterna verkar ledsnare och mindre blomvilliga. De har tyvärr stått väldigt tätt under året pga utrymmesbrist. Förra våren gjorde jag mig till och köpte pelargonjord till dem när jag planterade om och jag tror att det kan vara då det här började. Förväntade mig att de skulle bli finare med finjorden men så blev det precis tvärtom.

Kan inte komma på nåt annat som jag gjort annorlunda under den här tiden. Vad har hänt? Är det virus? Måste allt kastas? Katarina

Odla Svarar: 

Hej!

Den vanligaste sjukdomen som orsakar sådana här blad på pelargoner är stjälkbakterios, stammen börjar ruttna nere vid jordytan. Kolla om du ser något sådant.

Om dina pelargoner annars ser friska utom just dessa krusiga blad, kan det vara brist på vissa näringsämnen eller tvärtom - för mycket av ett näringsämne som kväve. Den vanligaste bristen är kaliumbrist. Om du ger pelargonerna en balanserad gödning som innehåller kväve, fosfor och kalium i förhållande 15-30-15 kanske de må bättre av det.

Om du misstänker att jorden är boven och inte ser någon sjukdom typ den ovan, kan du ju pröva att byta till vanlig blomjord med lecakulor i och se om det blir bättre. Men isolera gärna de med buckliga blad tills du ser om de blir friska.

Med vänlig hälsning Sylvia