Körsbärsträdet håller på att dö

Tuula

Hej Sylvia

Tack för ett bra svar om bambu.

Nu har jag dessvärre fått ett nytt sorgligt problem. Vi köpte ett stort körsbärsträd 2010. Det har vuxit fint och mått bra ända tills helt nyligen. Det blommade i mitten av maj. Förra veckan såg vi att bladen på grenarna högst upp såg konstiga ut. De var ihopvikta och hängde. Vi luckrade upp jorden under trädet och vattnade. Nu är bladen bruna och helt krympta och de översta grenarna är nästan kala. Längst ner viker sig bladen. Trädet har blivit helt förstört på mindre än en vecka.

Vad kan det vara för fel? Kan något göras eller är trädet dödsdömt?

Med vänlig hälsning Tuula

Odla Svarar: 

Hej

Ditt körsbärsträd kan förstås ha frusit och blivit skadat denna kalla vinter. Men det ser faktiskt ut att ditt körsbärsträd har drabbats av blom- och grentorka som orsakas av svampen Monilia laxa. Tyvärr är denna sjukdom väldigt vanlig på körsbär, vissa sorter är extra mottagliga.

Du kan avvakta för att se vad som händer, om körsbärsträdet kan komma igen eller så gör det inte det. Du kan sedan ta bort allt det skadade under JAS-perioden, det vill säga juli-augusti-september, eller redan innan om det bara torkar in.

Tänk på att Monilia-svampen kan smitta även på andra fruktträd, så var noga med att sterilisera verktyget med sprit sedan.

Förr brukade man spruta trädet med diverse kopparpreparat tidigt på våren, men effekten kan variera. Vill du ändå pröva nästa vår så fråga i någon Garden Center efter ett passande preparat.

Med vänlig hälsning Sylvia