Körsbärsträd

Margareta Palm

Det blir rikligt med nya skott på mitt 'Gråbo' körsbärsträd, men ganska snart angrips skotten och de nya bladen rullar ihop sig och blir bruna. Näringsbrist? Jag klipper bort samtliga skott men under sommaren blir hela trädets bladverk brunprickiga. Detta har gjort att jag inte inhandlat ytterligare ett träd för att det ska bära frukt. Avvaktar ännu.... är det någon idé. ( Inne på det femte året.) Tack på förhand! Margareta Palm

Odla Svarar: 

Det låter som två olika sjukdomar på ditt träd: Blom- och grentorka (Monilia laxa) och en bakteriesjukdom, stam- och bladbakterios. Det är jobbigt att bekämpa båda sjukdomarna då det blir mycket klippande.

Dels bör man ta bort de monilia-drabbade grenarna en bit in på frisk ved och ev. spruta på svampmedel på trädet på våren.

Dels är det svårt att komma i ordning med bakteriesjukdomen då åtgärderna är förebyggande och sanerande, d v s helst bör man odla icke-mottagliga sorter och på de redan drabbade beskära smittade grenar på våren och bränna dem.

Är hela trädet starkt drabbat år efter år, är det ofta enklast att ta bort det och skaffa en annan, motståndskraftig sort, dock inte på samma plats.

Viktigt är också att kratta bort alla blad på hösten och helst bränna dem så kanske smittoämnen minskar något i alla fall.

Sylvia