Köldskadad avokadoplanta

Fanny

Hej

Min kära avokadoplanta har tyvärr blivit utsatt för minusgrader. Dock stod den i ett flyttsläp, men pga slarvigt köldskydd så tror jag den har frusit. Löven ser ut att dö inifrån om ni förstår vad jag menar, se bilden.

De minsta och tunnaste löven skrumpnar ihop och torkar. Men de stora som nu är kvar ser ut att dö även de. Så hemskt att se processen. Jag klippte bort ett torkat blad som ännu inte fallit av. Då såg det ut som "kärnan" i bladets gren hade torkat. (Se den minsta, infällda, bilden.)

Finns det något man kan göra för att rädda växten eller är detta slutet för min 6-åriga avokado?

Mvh Fanny

Odla Svarar: 

Hej

Det ser mycket riktigt ut att vara en köldskada som har drabbat avokadoplantan. Exotiska växter som avokado måste man "pälsa på" ordentligt om de ska ut i minusgrader, så din avokadoplanta har, precis som du misstänker, tyvärr frusit under flytten på grund av lite för dåligt skydd.

Dessvärre finns det inte så mycket du kan göra så här i efterhand, men kasta ändå inte avokadoplantan ännu utan låt den stå inne vid ett ljust fönster och ta igen sig. Förmodligen kommer den att tappa alla de köldskadade bladen, men ibland klarar sig de tjockare grenarna och kommer så småningom med nya blad, så mitt råd är att vänta även om det ser sorgligt ut just nu.

Med vänlig hälsning Sylvia