Köksträdgård på norrsida

Jessica

Hej

Har en perfekt plätt vid mitt hus för att ha en del av köksträdgården, men den ligger på norrsidan med endast mycket sparsamt med solljus - endast på morgonen/förmiddagen - och då silat genom en häck.

Vilka ätbara växter kan jag odla där? Har satt två drivbänkar som jag tänkte fylla med något gott. Gärna sådant man kan så direkt utan att förodla. Men det går bra det också!

Jättetacksam för hjälp!

MVH Jessica

Odla Svarar: 

Hej

Det kanske inte växer så det knakar på norrsidan, grönsakerna blir ofta godare i solen, men pröva med de lite förnöjsamma växterna som olika sallat, rödbetor, potatis, persilja och blomsterböna och annat högväxt som kan sträcka sig mot solen. Du får nog skörd även om du odlar på norrsidan, fast det går långsammare och skörden blir kanske mindre. Prova dig fram, går det så går det.

Odla gärna i upphöjda bäddar och pallkragar, det brukar vara varmare i sådana än direkt på marken, och pallkragar kanske går att flytta till ljusare läge vid behov om det finns en markduk under.

Om det ändå inte skulle fungera så kanske kan ni tänka er ett byte om det går för sig? Flytta kökslandet till solsidan och bygg en snygg skuggrabatt med dekorativa bladväxter på norrsidan. Ett köksland kan vara mycket vacker, en så kallad potager där det odlas både kryddor, blommande växter och grönsaker ihop är vanlig i sydligare nejder och börjar bli det även hos oss.

Med vänlig hälsning Sylvia