Klippa rosor

Jörgen

Hej

I våras planterade vi 2 st rosor Alchymist vid en västervägg. Vi klippte ner dom hårt vid planteringen och under sommaren har de växt på bra, så nu finns det 5-6 långa skott/planta, de längsta ca 2 meter höga och de minsta ca 1m. Hur klipper jag till våren?

Ska jag fästa upp de längre skotten mot väggen och klippa de kortare? Eller ska jag klippa ner alla hårt en gång till och vänta på blomning ytterligare ett år och därmed få en ännu kraftigare ros? Hur många kraftigare grenar ska man ha på sikt?

Vänliga hälsningar Jörgen

Odla Svarar: 

Hej

På våren kan du klipp bort eventuella vinterskador på rosorna, det vill säga förfrusna skottspetsar och dylikt. Skulle det inte vara vinterskador alls på rosorna så korta in de längsta skotten till cirka hälften och så fäster du dem mot väggen. Dock är det bättre att fästa en spaljé med gångjärn nertill några decimeter från väggen om man sedan måste kunna komma åt väggen för att underhålla den. Du vill väl inte behöva ta bort rosorna då?

Man ska inte ha alltför många kraftiga grenar, då orkar rosorna inte blomma så mycket utan kraften går åt att underhålla grenarna.

Gödsla rosorna rejält på våren och ge eventuellt lite extra kompostjord också.

Med vänlig hälsning Sylvia