Klippa gammal syrenhäck

Petrusdotter

Har en gammal syrenhäck, säkert från 50-60 talet, som är för hög och risig nedtill. Min fråga är nu om det är läge att klippa ner den nu eller till våren? Hur långt ner vågar jag klippa den?

Ytterligare en fråga angående kompost där jag slänger grönsaksavfall, gräs, lite jord osv, MEN den är full av mördarsniglar! Vågar jag använda denna nästa år? Det är ju rena barnkammaren för sniglarna! Usch, säger jag! Tacksam för svar !

Odla Svarar: 

Du kan antingen klippa syrenhäcken ner till backen, gödsla jorden på våren och låta den växa upp igen. Det kan du göra nu eller på vårvintern.
Eller så kan du ta det i etapper, ta bort några grova grenar nu, fortsätta med det nästa sommar osv tills du har förnyat hela häcken.

Ang. snigelkomposten. Det finns olika metod men det bästa är att använda slutna behållare om man vill kompostera hushållsavfall.

Den kompost du har kan du försöka göra snigelfri genom att sprida ut allt materialet ganska tunt efter första frost, men innan det blir tjäle och kompostjorden blir tungjobbat. Snigeläggen och småsniglarna klarar inte att övervintra om de är blottade för frost och vind.  
Du kan ha kompostjorden under buskar som täckmaterial, då är det ju klart direkt. Eller så kan du på våren skrapa upp materialet och bre ut det någon annanstans.

Sylvia