Klematis

lotta olsson

Hej Har en 2 m. hög mur på norr med lite kvällsol som ska täckas med klematis. Resten av växten ska slingra sig uppe på muren i fullt solsken många timmar/dygn. Vad tror/vet du om att placera växten med rötter och 2 meter av växten i så gott som skugga? Finns det överhuvudtaget några sorters klematis som blommar tidigt och en annan sort som blommar sent, som kan samplanteras och beskäras likadant? P.S. Jag vill ha sorter som är lättskötta. Vh LO

Odla Svarar: 

Om muren är 2 m hög, bör du välja klematis som är kraftigväxande så att den når snabbt över murkrönet. Det är bara bra om rötterna är i skuggan men själva växten i solen.

Du säger inte i vilken zon du bor i, men jag antar att det inte är norr eftersom du frågar om just klematis. Så välj gärna t.ex. 'Albina Plena' som blommar tidigt och sedan återkommer senare under sommaren och sedan lite senare blommande italienska klematis. Sådana finns i massor med färger och sorter, så välj de mest kraftigväxande, som 'Huldine' (vit), Mme Julia Correvon (röd), 'Minuet' (röd/vit småblommig). 

Du kan också ha en riktig stor sort som C. vitalba 'Paul Farges', den täcker bra och blommar på sommaren och hösten.  

Sylvia