Kaprifol - övervintra

Lena

Hej

Köpte en kaprifol i våras av er, den har vuxit några meter men inte hunnit blomma. Bor i Zon 4-5, hur klarar den vintern och ska den beskäras? Hur går det då med blomningen nästa sommar?

Har även en Fallopia som planterades i vår, har blivit ca 4 meter. Ska den klippas ner, kommer den att blomma i så fall?

Om man ska klippa ner dessa växter, i så fall hur mycket?

/Lena

Odla Svarar: 

Kaprifol anses som härdig i zon 4, men det beror lite på läget. Om det är ett "varmt", vindskyddat läge så går det bättre. Om du har den friplanterad, ös på sand över rothalsen och täck marken med en massa torra löv och granris för att hindra tjälen att gå så djupt. Gör detta när det börjar bli frost.

På vårvintern är det bra att skydda rankan ovan jord med juteväv så den inte börjar växa för tidigt och frysa ner. Du kan ta bort eventuella döda skott på våren, annars behöver den inte så mycket beskärning. Slingrar den sig iväg för mycket kan dock grenar kortas in på vårvintern.

Bokharabindan kan beskäras så att alla sidogrenar som har vuxit under sommaren skärs tillbaka till 3-5 "ögon" under vårvintern. Har du den klättrandes så att du vill ha den så stor som möjligt, kan du låta bli att klippa.