Kan stubbe bli träd igen?

Susanna

Hej

Vi bor i Ludvika, där man har som tradition att plantera lindar som markering för tomtgränsen. Vårt hus är byggt 1921 och har nog från början haft fler lindar runt om tomtens hörn än nu. Men som tur var står iaf tre stycken ståtliga exemplar kvar.

Den förra ägaren tog tyvärr ner två stycken, som nu är stubbar som skjuter mycket vattenskott. Jag har en förhoppning om att dessa skulle kunna bli träd (eller mer buskliknande träd) på nytt igen. Kan det ske och hur gör man isf för att hjälpa lindarna till en vacker form?

/Susanna

Odla Svarar: 

Hej

Om lindarna skjuter mycket vattenskott så är det bara att låta dem göra det. Önskar du ett tätt, flerstammigt buskträd, så bör du klippa lindarnas skott så att de bildar flera grenar och inte drar upp som en enda pinne, detta för att dölja den säkert fula stubben i mitten.

Korta in lindarnas skott på vårvintern till cirka 30 centimeter ovan tillväxtpunkten, nästa år cirka 60 centimeter och sedan, om det behövs, fortsätt så ett par gånger till så att du formar till ett tätt, yvigt buskträd. Håll detta sedan lagom lågt genom att toppa och forma det då och då.

Med vänlig hälsning Sylvia