Kal topp på klotlönn

Sofia

Hej

Vi planterade en klotlönn i slutet av augusti 2012. Men vi börjar fundera om vi satte den för sent så att rotsystemet inte hann ner tillräckligt långt eller om den står för soligt. Den har sol från 10 på morgonen till 19 på kvällen.

Nu har det kommit rikligt med blad på stammen men inte ett enda på kronan. Dock är det inte en krona, utan mer som strånkar av smala kvistar som är kala. Vad kan vi göra? Och vad tror du, har toppen av trädet dött?

Vi bor i Gävle.

Med vänliga hälsningar Sofia E

Odla Svarar: 

Hej

Tyvärr ser det ut som om klotlönnens topp har dött. Det var ju en jättekall, lång vinter och vår, så ett inte så väl etablerat träd kan mycket väl frysa bort under en sådan vinter.

Sedan är det frågan om det inte är en helt annan lönnsort som kommer nertill. Klotlönn kan vara ympad på ett annat underlag och hela ympen kan ha frusit bort då det brukar vara en kronymp.

Så du får bestämma dig om du vill ha den lönnen som kommer nertill även om den inte skulle vara någon klotlönn. Den torra toppen kan du i så fall såga av och låta kvistarna nertill bilda en buskformad lönn.

Med vänlig hälsning Sylvia