Jordnötter

Hur kommer det sig att jordnötter, inte speciellt noggrant rengjorda och med delar av det inre bruna skalet kvar, avsedda för fågelmatning, har ett avsevärt högre kilopris än dem man kan hitta för oss människor på t.ex. Willys i kilopåsar. Dessa, förhoppningsvis väl rensade, som då dessutom har olja och salt som tillägg, får man för under trettio kronor! Ni är inte ensamma om att ta ut hutlösa priser för fågelmaten, det är likadant överallt, men det kanske är dags för er att ställa frågan till dem som marknadsför jordnötter för djur. Samma förhållande råder för skalade solrosfrön, men där är det inget salt, som hindrar mig från att använda fröna, avsedda för folk, till fåglarna också

Odla Svarar: 

Vi har frågat leverantörer men inte blivit mycket klokare av deras svar. Det är ofta mindre aktörer som levererar fågelmaten.

De stora kedjorna som Willy's, Lidl och liknande som gör jätteinköp, t o m för butiker i flera länder samtidigt, har förstås mycket bättre möjligheter att förhandla ner priset på produkter de säljer. Så jag kan tänka mig att det förklarar åtminstone större delen av prisskillnaden.

Sylvia