Jordgubbar och kirskål

Daniel

Hej

Vi har ett jordgubbsland som innehåller mycket kirskål. I våras grävde vi upp en del av landet och tog bort alla rötter till kirskålen och planterade därefter om jordgubbsplantorna i den "rena" jorden, och kirskålen har inte kommit tillbaka där. Skönt.

Nu har vi bara resterande del kvar med massor av kirskål OCH nya skott som ligger som ett täckande nät närmast marken. Vad tycker du att vi bör göra härnäst? Jordgubbsplantorna förökar sig som en löpeld.

Tack på förhand.

Mvh Daniel

Odla Svarar: 

Hej

Gräv upp den resterande delen av jordgubbslandet och gödsla med stallgödsel, men flytta gärna jordgubbslandet till en annan plats. Jordgubbar bör inte odlas på samma jord år efter år eftersom svampsjukdomar kan öka då, så odla gärna något annat i den rena jorden sedan. Läs gärna om växelbruk och växtföljd här på Odla!

Ta revskott av friska jordgubbsplantor du har i den delen av jordgubbslandet som ska grävas upp. Ta bort eventuella stora blad och plantera de nya skotten i det nya landet du gör i ordning till jordgubbsplantorna.

Om du har gott om plats plats kan du sedan gräva ner resten av jordgubbsplantorna i periferin någonstans där ni kan plocka ett och annat bär sedan. Annars är det säkrast att kasta de gamla jordgubbsplantorna om de visar det minsta sjukdomssymptom.

Med vänlig hälsning Sylvia