Jordförbättring i befintligt land

Elin

Hej Jag har tagit över en odlingslott som är täckt med jordgubbsplantor och lite andra växter. Jag skulle vilja göra landet redo för att odla till våren, redan nu. Jag vill ta bort de gamla växterna och min mamma pratade om att vända hela landet med spade kan d vara en bra idé? Jag har läst om att man kan låta växtdelarna med rötter och allt ligga kvar på landet och sedan vända ner dem till våren ska jag göra det eller ta bort dem? Jag har tillgång till en jordfräs när ska jag använda? Jag vill även odla ekologiskt och hur är det då med den befintliga jorden som är där nu och som inte är odlad ekologiskt, måste jag byta ut den eller försvinner eventuella bekämpningsmedel och kemikalier från jorden efter hand? Tacksam för svar Mvh Elin

Odla Svarar: 

Hej,

vad roligt att du fått en odlingslott! Jag hade inte vänt ner växterna i jorden eftersom du inte vet vilka som är ogräs eller inte just nu. När man pratar om att vända ner växter i odlingsjorden så menar man ofta gröngödslingsväxter som man medvetet har odlat för att vända ner i marken. Jordgubbar till exempel är inte en sådan växt.

Rensa bort allt du inte vill ha kvar för hand och försök få med så mycket rötter som möjligt. Efter den kan du djupgräva landet. Gräv två spadtag ner och vänd upp jorden, enklast tycker jag är att gräva med en bra spade och sen vända upp med en grep, men det beror på vilken sorts jord du har.

Jordfräsen hade jag inte använt alls, den har ihjäl maskar och andra nyttordjur som du vill ha kvar, speciellt om du ska odla ekologiskt. Beroende på vilken mark din odlingslott ligger på kan man inte vara säker på att kemikalier eller bekämpningsmedel försvinner. Om det till exempel är en gammal industrimark eller har ett vattendrag i närheten som har kemikalier i sig kommer det inte att försvinna. Men, det är oftast i så små mängder att man inte kan göra något åt det och din ekologiska odling kommer fortfarande vara så mycket bättre än om du hade odlat på "vanligt" sätt. Man kan tyvärr aldrig odla 100 % giftfritt eftersom det alltid kommer komma kemikalier osv med nederbörden. Men man kan göra sitt bästa :)

Täck sedan landet med en pressening eller halm så slipper du få ner ogräsfrön i jorden. Nästa vår blandar du i ekologisk jord och kogödsel beorende på vilka växter du ska odla. Om du köper kogödsel så får du kolla så den är eko först. Sen är det bara att börja odla!

Lycka till!

//Anna Theorin