Jord i pallkragar

Alexandra

Hej

Jag har planerat att anlägga två stycken pallkragar på gräsmattan utanför min bostadsrätt, 2 kragar höga är tanken.

Mitt problem ligger i att jag inte vill fylla dessa med endast köpejord - vad göra? Har läst mig fram till att det går att fylla med gödsel/halm/löv osv på hösten och att detta fram till våren då skapar mullrik jord. Men nu är ju våren snart kommen och jag vill ha möjlighet att odla redan denna säsong!

Finns det något liknande sätt där man använder sig av växtmaterial/gödsel (ej kogödsel på påse) för att skapa en bra jord?

Alla tips mottages tacksamt!

/Alexandra

Odla Svarar: 

Hej

Har du möjlighet att samla halvförmultnade lövhögar från omgivningen? Kolla till exempel intill häckar och staket där det brukar blåsa in löv på hösten. Kratta ihop och ta hem de lövhögarna i så fall.

Du kan säkert också få hämta brunnen hästgödsel från något ridstall. De brukar skylta med att det finns gratis gödsel att hämta, fast du kan säkert bara dyka upp med ett par stora plastsäckar, en spade/grepe och fråga. De brukar vara glada för att bli av med lite gödsel, men ta då alltså brunnen gödsel från någon äldre hög.

Dessa naturens skatter kan du sedan blanda ihop och ha underst i dina pallkragar, upp till hälften ungefär. På resten kan du sedan ha köpejord.

Med vänlig hälsning Sylvia