insynsskydd av prydnadsträd

Ann Blom

Hej Ställde en fråga för ett tag sen och fick bra svar. Men jag glömde en förutsättning så nu börjar jag om. Ville ha prydnadsträd som kunde fungera som insynsskydd och träden skulle bli max 3 meter höga. Bor i zon 1 och väderstrecken öst/syd. Tipsen blev Klotrönn, klotrobinia och klotkörsbär. Men det jag glömde var att skriva att utrymmet för planteringen är begränsad till 1,7 meter. Alltså utrymmet framför huset till trottoaren är väldigt litet och det betyder ju att rötterna inte får bli så stora. Om inga träd passar pga det begränsade utrymmet kan jag även tänka mig en buske, kanske avenbok? Skulle gärna ha det uppstammat. Tanken är att ha en möjlighet för solen att komma in i huset och att insynsskyddet inte blir som en grön mur. Med vänliga hälsningar Ann Blom

Odla Svarar: 

OK, det ska alltså vara ett ännu mindre träd eftersom platsen för rötterna är så liten. Kika på sådana som Cotoneaster 'Coral Beauty' = uppstammad oxbär, Magnolia 'Susan' = rosenmagnolia, Larix 'Puli' = hänglärk, Sorbus koehneana = pärlrönn, Salix caprea 'Kilmarnock' = uppstammad hängsälg, Salix helvetica = alpvide.
Sådana här småträd finns med olika storlekar, både trädfprmiga och buskar. Välj uppstammade småträd med stamhöjd så att det inte blir för högt. Det är bara kronan som växer vidare och kan behöva lite klippning, men det blir inte mycket högre stam sedan.

Sylvia