Inglasad altan

Kent Petersson

Hej Sylvia Vi har en inglasad altan och vi skulle vilja ha några växter där. Men under denna period kan det bli väldigt varmt där. Speciellt när vi är på jobb och inte kan ha öppet där.

Vad tycker du man kan ha i sådana uterum?

Mvh Kent

Odla Svarar: 

Hej! Skulle det vara möjligt att ordna ett par vädringsluckor med automatisk öppning/stängning? Det är nästan omöjligt att orka och hinna passa sådana utrymmen manuellt när man inte på morgonen vet vad det blir för väder under dagen.

Satsa på rejält stora lådor och krukor, gärna av den självvattnande typen.

Kaskadpelargoner i stora lådor klarar sig bra i sol och värme bara de får ordentligt med vatten och gödsling.

Växter med silvriga eller smala blad , mindre bladyta avdunstar också mindre vatten och solen inte kan "steka" bladen. En sådan växt är t.ex. Eukalyptus, den har smala gråa blad.

Många "medelhavsväxter" skulle nog också fungera på din altan, så som agave, oliv, citon mfl. Det gäller bara att passa med vatten.

Om du kan ordna en dubbel pallkrage/stor låda med näringsrik kompostjord, kan du ju pröva med squash. Man kan täcka växterna med fiberduk när solen gassar på som mest.

Fetbladsväxter och taklökar tål mycket värme, kanske i vackra samplanteringar. Många stenpartiväxter tål också en hel del torka och sol, så satsa på sådana.

Med vänlig hälsning Sylvia