Identifiering av växt

Martina

Hej

För några veckor sedan petade jag ner fyra frön i en kruka och det har nu kommit upp två växter. Bägge frodas i mitt heta kontor (30-35°) och sträcker sig mot solen trots att jag har krukan i fönstret. Den ena är en melonplanta, men den andra kom upp ur ett frö jag hade haft liggande i en burk ett bra tag och jag har ingen aning om vad det är, förutom att det måste ha varit en kärna från någon god frukt. Växten är nu 8 cm hög. Ser du vad det kan vara? Vågar jag plantera ut den så småningom? (Jag bor i Italien - det är väldigt varmt nu och min trädgård är helt i solen).

Om det är ok att posta sådana här frågor har jag en till oidentifierad växt att fråga om. Den står i en liten kruka i landet och har en lite annorlunda färg. Eftersom den klarat att gro i hettan borde den vara tropisk. Den enda andra växten som överlevde det försöket var sesam.

Tack på förhand!

/Martina

Odla Svarar: 

Hej

Tyvärr, jag vågar mig inte på en gissning när den bara har hjärtblad än så länge. Passiflora kan det eventuellt bli, men vänta lite till och se när den kommer med fler blad och man ser om det blir en lian eller en vedartad växt.

Om du kan plantera ut det beror ju på förstås vad det är, men under sommaren kan den säkert stå ute. Sedan beror det också på vad ni har för temperaturer under vintern, då många exoter inte tål minusgrader alls.

Återkom gärna!

Med vänlig hälsning Sylvia