Hur och vad skall jag plantera

Kerstin Sjögren

Jag har flyttat in i en marklägenhet där det vid entrén är en förberedd rabatt på 3,5 m x 1.8. m. Jag vet inte vad jag skall .plantera där. Det bör vara lättskött då jag är till åldern kommen.

Tänkte mig först rosor, rosor som blommar hela sommaren och en bit in på hösten. Gärna också som man ta in ibland till en vas. Frågan är hur många rosor behövs för att det inte skall se tomt ut i rabatten Hur planterar man dom?

Hela entrén är belagd med plattor och där är en "mur" runt rabatten 20 cm bred ca.7-8 cm hög Men du kanske har ett bättre förslag till lösning?

Kerstin

Odla Svarar: 

Hej Kerstin! Grattis till nya lägenheten. Jag förstår att det ser lite kalt ut nu och gillar du rosor ska du naturligtvis ha det, men det är lite pyssel med rosor beroende på sort. Jag hoppas att rabatten har sol i alla fall 5h om dagen för då ska det nog gå bra. Du bör få plats med en smalt klippt häck (max 30 cm bred) i bakänden t.ex. ligustrum vulgare var. italicum ´Atrovirens´. Zon 2.

Fyll sen upp med rosor (följande är tåliga och blommar länge) ; Therese Bugnet, Louise Bugnet, Bonica. De blommar i vitt- rosa. Även hela kollektionen av Easy Elegance rosorna är mycket lättskötta och härdiga och finns i olika färger om man vill ha det.

I framkanten sätter du en enhetlig kantväxt som t.ex. Lavendel eller nepeta om läget är soligt. Ett alternativ i skuggigare läge kan annars vara Hosta lancifolia. Det blir rart till rosorna.

Lycka till! Med vänlig hälsning Karin