Hur odla ranunkel?

Ulf

Jag har nu tre år misslyckats med att odla ranunkel.

Planterat i bra blomjord ca mars-april. Alla åren har gröna fina stjälkar kommit upp. Men efter ca 10 cm höjd händer något - plantan dör!

Jag har försökt med mycket vatten, lite vatten och lagom vatten, men inget har lyckats! Då jag letar efter knölen i jorden hittar jag ingenting, inte ens en rutten sådan!

/Ulf

Odla Svarar: 

Hej

Om du med ranunkel menar bukettranunkel, Ranunculus asiaticus, så är du inte ensam om att misslyckas med den. Jag har hört från olika håll att den sortens ranunkel är svåra att lyckas med, vissa säger att bara 5% av alla knölarna lyckas och om de lyckas, är de ändå kortlivade.

Men det var ju mysko att ranunkelknölen också försvinner! Var planterar du dem, på friland eller kruka? Kan det vara någon ohyra som äter upp dem? Möss? Sorkar? Larver?

Du kan i alla fall försöka så här: lägg ranunkelknölen i blöt över natten och gräv sedan ned ute eller i en kruka. Använd sandig jord och vattna försiktigt. De gillar inte att stå blöta men får inte heller torka ut, så lagom är bäst.

Hör gärna med dem i vårt forum här hos Odla.nu och fråga om någon har lyckats bättre med de här ranunklerna. Annars får vi väl nöja oss att köpa de redan blommande, krukodlade bukettranunklarna som säljs på våren i affärer.

Med vänlig hälsning Sylvia