Hur göra med skogstomt

Helene

Hej

Vi har precis köpt en tomt där vi så småningom ska bygga ett hus! På tomten har det nyligen avverkats granskog, och tomten är nu full av stora stubbar och sten på en mark av siltjord, lite myraktig med mossa, mycket fuktig nu i mars, bitvis stora pölar av vatten.

Det som oroar mig nu är hur vi på bästa sätt själva kan anlägga denna mark så att det blir bördig matjord, om det överhuvudtaget går. Jag vill ju ha fruktträd, häckar och grönsaksland. Jag är medveten om att det kommer att kosta mycket pengar och därför vill vi gärna göra en del av jobbet själva. Tomten behöver ändå höjas upp mot gatunivån, den sluttar svagt mot gatan nu. Min tanke är att börja med detta till sommaren och kanske bygga huset nästa sommar.

Vad tror du?

/Helene

Odla Svarar: 

Hej Helene

Det låter som ett ganska stort projekt. Jag tror du ska söka upp en bra anläggare/entreprenör som kan hjälpa dig på plats. Men i stort sett får du göra såhär (observera att bäst råd får du nog av en person som har varit på platsen):

Dränera bort en del av markfukten - kanske platsen är stor nog för en damm? Få bort stubbarna och stora stenar (stenarna kan eventuellt bilda en mur), öka mullhalten i jorden och då växter är på plats får du kanske gödsla. Detta var i mycket stora drag hur du kan göra.

Kanske tänkte du dölja allt under ett jordtäcke, men det kräver nog stora massor och varje år kommer det frysa upp sten. Allting går om man vill.

Lycka till önskar Karin