Hur göra med kal tomt

Helena

Hej

Har en lång rabatt (till vänster på bilden längs staketet) som jag vill fylla med vackra blommor som inte får vara giftiga, ska vara fleråriga och helst sås på friland, finns dessa blommor? Det är soligt läge i princip hela dagen, dock växer där drygt 0,5 m höga häckoxbärsbuskar med en meters mellanrum.

Är småbarnsförälder och har tröttnat på att rensa ogräs och dessutom känns tomten kal då huset byggdes 2008. Drömmer om en lummig trädgård, men då gräsmattan vilar på ca 5 cm jord och resten fyllnadsmaterial får vi göra vad vi kan av de rabatter vi har.

På baksidan har vi skogstomt vilket jag tycker om, dock består den kala övre vänstra hörnan på bilden av fyllnadsmaterial och ogräs, relativt soligt läge. Tänkte plantera en fläderbuske där, visst borde väl det passa in? Hur stor ska planteringsgropen vara? Vad kan man göra av resten av slänten så att den smälter ihop med skogstomten?

Tack på förhand!

Med vänliga hälsningar Helena

Odla Svarar: 

Hej Helena

Man blir lite trött när man hör hur vissa byggföretag/småhusfirmor gör. 5 centimeter matjord räcker inte ens till att anlägga en anständig gräsmatta! Utan bra jord blir det dessvärre ingen prunkande trädgård.

Jag vill råda dig att börja med att jordförbättra genom att lägga på 5-10 centimeter kompostjord per år i rabatten och plantera marktäckande perenner, till exempel Geranium macrorrhizum som relativt snabbt bildar en matta där ogräs får det svårt. Plantera tätt, ca 30 centimeter mellan varje planta, och rensa och vattna noga de första åren. Sen har du det i stort sett skötselfritt. Jag tror inte på att så om du vill ha det skötselfritt. Om du tycker det blir för dyrt kan du så vissa partier med ettåriga växter som täpper till så länge och med tiden dela dina plantor så du täcker större yta varje år.

Flädern behöver ca 45-50 centimeter djup jord hos dig och gärna 1 meter bred grop med fin matjord. Håll bort gräsmattan (cirka 1 meter i diameter) från flädern tills den har vuxit sig till ett stort träd. Sätt marktäckande buskar eller perenner i den bara jorden eller lägg på 10 centimeter täckbark. Varför inte plantera lite andra buskar i oregelbundna grupper (försök efterlika naturen)? Till exempel korneller, häggmispel, rönnbärsapel och spireor kan nog klara sig (hör med handelsträdgården om zonen är den rätta).

Lycka till!

Önskar Karin

PS. Ta vara på allt rens och löv - dock inte rotogräs. Erbjud dig att ta emot grannars löv också så får du gratis jordförbättring.