Hur dölja tegelvägg

Kajsa

Hej

Vi har flyttat till ett kedjehus beläget vid norra Vänern och jag skulle vilja komma på något sätt att göra den ganska tråkiga trädgården lite roligare.

Ett huvudbry jag har är grannens tegelvägg som vetter mot vår gräsmatta på baksidan. Väggen är helt kal, inga fönster, och skuggas vid sen förmiddag och sen är det i stort sett ingen sol där på resten av dagen. Just nu är det bara gräsmatta där, och eftersom jag inte vill ha något som skall klänga på deras vägg men ändå skymma den på något sätt tänker jag mig en högre buske, kanske en rhododendron. Finns det någon som är snabbväxande? Eller finns det någon typ av ställning som man kan ställa mot väggen utan att skruva i fast den och låta murgröna eller liknande klänga?

Tack för hjälpen!

/Kajsa

Odla Svarar: 

Spontant kommer jag på en idé om en pergola, det vill säga en gång med flera kraftiga stolpar i två rader, med en gång inuti och med överliggare som håller ihop det hela. Ni gör den så lång ni vill, hela vägen kanske.

Sedan kan ni plantera olika sorters klätterväxter att klättra på stolparna, till exempel kraftiga klematis, typ skogsklematis Clematis vitalba och sorter ur C. atragene-gruppen.

Det behöver inte vara samma sort hela vägen utan ni kan välja/blanda in vildkaprifol, murgröna, pipranka, klätterbenved, humle, klätterhortensia, vildvin...

Om det behövs kan ni i ändarna plantera storvuxna parkrododendron som vill ha surjord, annars finns det många fler skuggtåliga stora buskar att välja bland.