Hjälp, vad angriper min trädgård?

Ida C

För tredje året i rad verkar jag ha drabbats av samma åkomma. Det började med krusbärsbusken. Året därpå (förra året) var det krusbärsbusken och två av mina vinbärsbuskar. Den hösten klippte jag bort drabbade vinbärsgrenar och krusbärsbusken jämnades med marken (den verkar dock ta sig bra).

I år är det dessvärre två av mina äppelträd som har drabbats. Bladen blir angripna. Det ser ut som att ngn har ätit på dem och de krullar till slut ihop sig och dör. Jag har ett svagt minne av att jag förra året, vid ngt enstaka tillfälle såg ngn form av larv på ngn gren men minnet sviker och i år hittar jag inga djur eller insekter alls på blad eller grenar. Jag vet inte vad jag ska göra. Vad ska jag leta efter? Hur ska jag bekämpa eller behandla det? Jag bifogar några bilder, i hopp om att de kan vara till ngn hjälp.

Odla Svarar: 

Hej!

Bild 3 visar symtom på fruktträdskräfta. Klipp bort de drabbade smågrenarna. Det brukar vara skrovliga kräftsår även på de större grenarna, dem kan man försöka renskära på sensommaren om det går. 

På den övriga bilderna verkar det ha varit någon ohyra på äppelbladen, men utan att se ohyran kan jag inte säga vilken. Kanske stinksflyn. Men ta bort de drabbade bladen/smågrenarna hur som helst.

Sylvia