Hindra insyn - tips

Linda

Bor i villakvarter och önskar växt som hindrar insyn till granne. Var sugen på bambu, men hörde sedan att dessa inte tål så mycket sol. Är soligt på det stället jag önskar plantera.

Vill ha något som blir gärna ett par meter högt, är lättskött och inte tar upp så mycket mera plats än utmed staketet. Vad kan rekommenderas?

/Linda

Odla Svarar: 

All slags bambu är inget bra alternativ om man vill hålla det smalt, för vissa sorter sprider sig nämligen ganska rejält. Men det går att hitta nya, smalare sorter. Dock vill bambu stå i halvskugga. Zon 3.

Men kika på alternativ som idegran, som kan hållas smal. Du kan köpa färdiga häckplantor av en idegranssort som blir hög och smal. Ska inte toppas innan den nått full höjd, sidor kan man dock trimma. Zon 4.

Samma gäller smala sorter av tuja och cypress. Zon 3-4 beroende på sort.

Avenbok kan vara bra alternativ om ni har mullrik, kalkhaltig jord. Har också genomgående stam och beskärs som ovan. Bladen sitter kvar över vintern så den är fin även då med sina torra, rostbruna blad. Zon 4.

Lärk passar också utmärkt som häck. Har också genomgående stam och beskärs som ovan. Den tappar barren på vintern. Kan hållas smal. Zon 6.

Oxel är vacker och anspråkslös, vind- och salttålig och kan hållas smal. Zon 5.