Hibiskusknoppen ramlade av

Edwin

Hej

Söndagen veckan före pingst fick jag en ca 75 cm hög dubbelblommande röd hibiskus. Innan jag läste att man inte skulle göra det vände jag på den 2 eller 3 gångar för att få den att växa rakare. Det fanns 2 knoppar. En blev stor och man såg färgen på blomman men igår ramlade den av. Hibiskusen står i söderfönster.

Jag har blandat i 1 matsked kaffesump i jorden som gödsel. Jag duschade den de första dagarna men nu sprayar jag den ordentligt varje morgon i stället och vattnar den samtidigt. Det har växt nya blad längs stammen. Eftersom jag slutade vända på den och knoppen blev stor förstår jag inte varför den fälldes. Jag vill gärna att den andra knoppen ska slå ut. Hur ska jag göra för att den inte ska fällas?

Tack för hjälpen.

Med vänliga hälsningar Edwin

Odla Svarar: 

Hej

Du kanske månar om din hibiskus lite väl mycket, hantera inte den så mycket nu så att den får vara i fred lite. Alltså, rör inte växten så att den skakar på något sätt, då kan de inte alltför hårt sittande knopparna ramla av. Av samma anledning bör man inte vända på en knoppig hibiskus, då vänder sig knoppen efter solen och vrider sig loss. Att den stora knoppen ändå lossnade beror troligen på detta, den hade redan hunnit vrida sig och satt fast bara delvis.

Duscha gärna din hibiskus lätt, helst med regnvatten. Kaffesump kan du ta till ibland men ge gärna en gödselmedel typ Substral för blommande växter också, se dosering på flaskan.

Med vänlig hälsning Sylvia