Hibiscus-problem

Marina Fernlund Isaksson

Hej ! Jag har en Hibiscus som blommar sparsamt - om ens alls. Själv har jag haft den i 10 år ungefär. Den är nog hyfsat gammal, omkrets runt stammen är 21 cm. Förra året (hösten) ansade jag den rätt hårt för att se om den ville blomma lite mer.

Än syns inga knoppar, men det är väl lite för tidigt. Vad som däremot syns är fullt av nya blad och grenar som är på gång. Kul ! Näring - sort, hur ofta? Utomhus på sommaren? Hur undviker jag löss m.m. i så fall?

Tacksam för tips. Blir det ingen bättring funderar jag på att sälja "skrället", kanske nästa ägare lyckas bättre!

Marina, Dalarö

Odla Svarar: 

Sälj inte en sådan trotjänare! Den verkar ju reagera precis som den ska, kommer med nya blad! Men av bilden ser jag att du har klippt lite väl drastiskt, den kanske inte hinner med att bilda blombara grenar.

Den vill också gärna växa i trädform om, du tillåter det, men nu kan det vara svårt att stamma upp den längre. Själv har jag ett drygt meterhögt hibiscus-träd med yvig krona.

Den står gärna ute under sommaren, men du får vänja den sakta att vara där när det blivit sommar. Ta ut den till halvskugga under några timmar att börja med, när det är varmt och skönt ute (sådär 20 grader) och så in igen. Fortsätt så under några dagar med allt längre utevistelse tills den kan stå ute dygnet runt. Den gillar sol men skydda krukan så det inte blir för varmt i jorden och så får den aldrig torka ut! Gödsla med en vanlig växtgödsel för blommande krukväxter, typ Substral, följ instruktioner på flaskan. För att undvika löss m.m. så stoppa några Provado-pinnar i krukjorden också. Och så kan du ju duscha plantan ca en gång/vecka med ljummet vatten, när den står ute.

Sylvia