Hål i syrenhäcken

Jan

Hej

Klippte ner vår syrenhäck runt om vår tomt i höstas från ca 3 m till ca 2 dm. Den har nästan överallt växt upp väldigt fint, men på ena långsidan har vi ett antal hål. Har tagit bort det som varit dött och även grävt upp några andra trädsorter som hade växt in i häcken.

Har nu i juli grävt upp rotskott för att fylla ut i tomrummen som finns och placerat dessa med ca 2 dm avstånd. En del av det som grävdes upp var rotat ifrån stammen. Har vattnat flitigt de första dagarna, men bladen på ett flertal har vikt ihop sig och ser nu närmare döda ut. Kan de ta sig ändå?

Bör jag plantera om med nya rotskott vid ett senare tillfälle?

Har inte tillsatt någon ny jord, men är belägen i zon 5 och har mycket rik växtlighet i övrigt. Någon rekommendation om hur jag bör göra för att få växtlighet i luckorna, så häcken blir jämn och fin om något år?

Skickar med en bild där de två skotten till vänster inte ser ut att må bra, medan den till höger ser frisk ut.

/Jan

Odla Svarar: 

Hej

Juli är verkligen inte den bästa tiden för att gräva upp rotskott och plantera, det brukar vara för varmt och torrt då, så vissa plantor med lite rötter kanske inte orkar med.

Så om dessa syrenplantor inte verkar ta, gräv upp nya rotskott igen i oktober, gärna först när syrenbuskarna har tappat bladen och gått i vila, och plantera om. Då brukar det vara svalt och regnigt nog för att det ska lyckas. Det beror förstås lite på när kylan kommer där du bor, detta bör göras innan frosten sätter in.

Med vänlig hälsning Sylvia