Hål i blad på japansk körsbär

Sandra Moralo

Hej! Jag planterade en japansk prydnadskörsbär i söder och en purpurapel i nordväst i maj förra året. De står i uppbyggda rabatter i mull och planteringsjord. De blommade fint i fjol.

Nu har det japanska körsbärsträdet flera stora grenar där knopparna inte blivit blad. På nån gren är det några blad mitt på. Dessutom är kanterna på bladen lite bruna och bladen i sig håliga. Det har nästan inte blommat alls. Vad kan det vara? Ser ut som att något ätit på bladen. Ska jag klippa bort de grenar där knopparna inte slagit ut? Det blir ju inte så mycket kvar av trädet då.

På purpurapeln är det inte lika illa, men bladen är torra i kanterna och det kom nästan inga blommor. Det är ganska många grenar där det inte utvecklats blad längst ut. Ska jag klippa bort det?

Vi bor ganska nära havet i zon 3 i ett blåshål, så det har varit några rejäla stormar och kall vinter. Kan blåsten göra så att det blir hål i bladen?

Tack på förhand! Sandra

Odla Svarar: 

Det låter nästan som köldskador. Det var ju ordentligt kallt, t o m frost, under tiden som träden höll på med lövsprickning. Så jag skulle vänta och se om det ev. kommer nya blad lite senare. Skulle grenarna torka helt och håller, kan man senare på hösten klippa bort dem, men testa att de verkligen är torra innan du klipper.

Mvh Sylvia!