Häggmispelhäck, klippa eller såga

Kenta

Hej, Vi har en häck (23m) med Häggmispel som tidigare husägaren "släppt iväg" och nu är den ca 5 m hög. Vi funderar på att ta ner halva "bredden" och föryngra ner till ca 20-30 cm ö backen och kapa ner den andra halvan till ca 1,5-2 m för att behålla insynsskyddet för oss och grannen, och sedan får vi hålla efter den halvan så att lövverket inte sticker iväg igen. Sedan tar vi oss an den andra "halvan" efter några/något år och gör lika dant så den behåller löven nertill. Kan denna metod fungera, samt vad är bästa metoden, klippa eller såga med skarpt blad (elmotorsåg/tigersåg ed.) Tack /Kenta

Odla Svarar: 

Hej,

en häggmispelhäck med den höjden är inte säkert att den kommer klara av en så kraftig nedskärning. Jag antar att häggmisplarna har fått mer en trädform än en häckform. Bara så ni vet så växer inte en nedklippt häggmispel så fort, det tar fera år för en 30 cm häck att bli över en meter igen. Jag hade nog funderat på om ni inte ska sätta något annat istället. Alltså ta bort häggmisplarna helt.

Om ni bestämmer er för att ta ner den ska ni kunna använda handsåg, om ni måste använda motorsåg är det ett för stort ingrepp på trädet/busken. Ni kan alltid prova att ta ner halva häcken nu och se om den klarar sig att komma upp. När man föryngrar en buskage eller häck så brukar man ta de kraftigaste grenarna vart tredje år. Då får man nya grenar från basen. Jag hade provat men jag kan inte lova att det blir bra :)

 

//Anna Theorin