Häckråd

Helena

Vi planterade en vintergrön liguster förra sommaren, 2015 (nybyggt villaområde) Vi hade ingen granne då. Nu har vi en granne. De vill plantera en thujahäck kloss an vår liguster, på den sidan som förenar vår tomt. Snälla ge oss råd och tips så vi slipper två dubbla olika häckar. Tacksam för svar. Vänligen Helena

Odla Svarar: 

Hej,

vilken underlig situation. Jag vet inte riktigt hur jag ska kunna hjälpa till men jag hade ju självklart hellre valt en ligusterhäck framför en thujahäck. jag tror att de flesta personer överdriver lite i hur fort en thujahäck växer, den växer fort men inte så fort som folk verkar tro. Sen vill thujor stå i lite blöt mark och blir aldrig fina på torr mark.

Om de planterar thujan på sin tomt så finns det inte så mycket att göra men om de river upp rötterna från er häck så den blir i dåligt skick så ska de självklart stå för det ekonomiskt.

Du kan ju säga till dem att de inte kommer att få en fin häck om den planteras nära ligustern och tyvärr är det så att de kommer behöva gräva upp en del av ligusterns rötter som ligger ytligt. Jag hade aldrig gått med på en sådan situation men för att inte få ovänner till grannar hade jag försiktigt pratat med dem. Försök övertala dem att liguster är ett bra val och att de faktiskt slipper lägga ut pengar på en egen häck och får en gratis kan man säga. :) Sen tycker jag det ser ut sagt löjligt ut med två häckar så nära varandra... Hur ska ni komma åt att klippa på ena sidan?

//Anna Theorin