Häck på kusttomt

Katarina

Hej

Jag planerar/planterar en trädgård precis vid havet på västkusten, där sydvästvinden blåser bort både färg och frö från byggnader och mark.

Därför vill jag skapa en yta söder om huset där jag bygger upp en låg mur (jämnar ut sluttningen), en liten vall (så att växterna får mer skydd) samt planterar en häck runt om. Jag vill att det är en fin, tät vintergrön häck, gärna inhemsk då jag inte vill sprida invasiva arter i den sköra skärgården.

Frågan är om idegran klarar sig bara meter från havet, då jag har läst att de inte vill stå nära saltade vägar. Jag gillar idegransalternativet eftersom de växer robust och långsamt, inte gillas av rådjur (som däremot gillar en), och blir en långvarig, ganska lättskött vän.

Annars vet jag att en klarar vindpinade lägen, men det är väl bara J. communalis som är inhemsk för Sverige, och passar de som häck? Hur snabbt växer de, och hur håller man rådjuren ute?

Det tredje alternativet är alltså järnek, och jag tittar då på Blue-sorterna från USA, som är mer härdiga och inte sprider sig så lätt (med tanke på öekologin). Hur snabbt växer de, och klarar de att stå såpass utsatt, och i söderläge? Jag tänker då på våren och tjälesituationen, eftersom de har sådana stora löv.

Havtorn har jag uteslutit eftersom de kryper in i trädgården och man tillslut bara har ett stort snår.

Blir det stora skillnader prismässigt? Jag räknar med ca. 40m häck.

/Katarina

Odla Svarar: 

Hej Katarina

Jag vill inte rekommendera taxus, det vill säga idegran, så nära havet, men kanske det ändå går om du känner för att chansa. Järnek kommer inte må så bra, men däremot klarar sig nog Pinus mugo ( bergtall) i olika sorter relativt bra, särskilt om den får lite skydd av en lavad stenmur.

Vad som också kan fungera är Liguster eller vresros. Ingen av dem är städsegrön, men det är ju så att man oftast inte kan få allt.

Havtorn finns i en jättefin ganska ny sort som inte alls sprider sig som de vanliga. Den heter Hippophae rhamnoides ´Hikul´ och blir 1-1,5m hög och lika bred. Kanske kan det trots allt passa?

Med vänlig hälsning Karin