Häck av rönn

Hans Larsson

Hej, jag bor i Skövde. Jag har en gammal häck som är av rönn. Den har blivit lite gles o ful på vissa ställen. Kan man såga ner den o låta den växa upp igen? Eller vad kan man göra för att få den tät. Kanske plantera annan växt, typ murgröna som kan klänga i stammarna. Har pratat med trädgårdsmästare här i Skövde som sa att det är bara att riva upp och sätta en "riktig häck" men jag gillar rönn så vad kan jag göra? Mvh Hans

Odla Svarar: 

Det är inte helt säkert att det blir snygg om du sågar ner den, då rönnen kan vara ojämn med att sätta rotskott. Men jag har en annan idé:

Stamma upp den och sätt en annan häck framför!
Stamma upp betyder att du rensar stammarna nertill av småkvistar så att det bildas kala, vackert krokiga stammar upp till "kronan", ungefär lika höga på alla. 
Lämna sedan en gång emellan häckarna så att du inte gräver sönder rönnens rötter och plantera en låg häck av något tätt framför. Förslag är en vit- eller rosablommig ölandstok, vilken nu passar bättre hos er.
Även låga sorter av svartaronior eller japanska spireor kan fungera, eller varför inte en rad bolltujor av den låga sorten.

Sylvia