Gulfläckig gräsmatta

Sonia

Hej

Förra året rullades en gräsmatta ut, den vattnades hela sommaren och var fin när vintern kom med mycket snö. Denna sommaren har det blivit fler och fler gula fläckar som spridit sig och bildat stora gula partier med röda toppar på de gula stråna. Det finns också gröna strån i de gula partierna. Det finns annars ingen beläggning eller larver som vi läst att andra har.

Gräsmattan ligger på västkusten där det regnat mycket under senare delen av sommaren. Vi har inte hittat någon beskrivning som vi tycker stämmer. Har du något förslag på vad kan man göra?

Hälsningar Sonia

Odla Svarar: 

Hej Sonja

Jag förstår att Du är bekymrad. Symptomen tyder på "groddbrand" som orsakas av olika svampar. Risken för angrepp är störst på tunga, våta och dåligt dränerade jordar. Ihållande regn kan ge samma skada på andra jordar. Kombinationen av detta och näringsbrist ger ofta sådan angrepp.

Gödsla nu med Algomin Trädgård som innehåller kalk och näring. Dressa gärna med sand till våren och gör en gödselplan. Gödsla ofta men lite med Algomin gräsgödsel som både kalkar och gödslar. Kalken förändrar lerjorden till en grynigare struktur och tillgången på näring ger bättre motståndskraft och starkare rotsystem. Eventuellt kan en dränering av gräsmattan behövas om det står vatten vid ihållande regn.

Lycka till!

MVH Jankov