Gula "fläckar" på tomatplanta

Hanna

Hej

Jag har drivit upp tomatplantor inomhus under belysning, och använder även fläkt en stund om dagen. De har varit jättefina och växt bra tills häromdagen då de började få gula fläckar på bladen, inte alla plantorna, men en del av dem. Jag trodde att det var för att lampan hängde för lågt, så att de blev brända, och hängde upp lampan en bit till, nu hänger den rätt högt över. Tänkte även om det kunde vara så att de får för lite näring, så jag näringsvattnade igår. Men idag när jag tittade till dom, så var det ännu fler som fått samma, det började på en av dem. Även gurkplantorna börjar bli torra ute i spetsarna på bladen.

Krukorna jag har dem i nu är ganska så små, om det skulle kunna vara problemet. Men även de som har större krukor har samma problem, så kanske inte..

Vore väldigt tacksam för svar, skulle ju vilja ha några tomater kvar till sommaren. Är det helt kört för dom jag har nu, så hinner jag ju sätta nya nu i så fall.

Tack, Hanna

Odla Svarar: 

Hej

Ta en lupp och kolla så att du inte har fått tomatgallkvalster eller något annat odjur på dina tomatplantor. Hittar du några, finns det växtvårdsmedel i handeln mot dem.

Det finns många olika växtsjukdomar, både svampar, virus och bakterier, som orsakar liknande skador på tomatplantor, så det är inte lätt alla gånger att veta vad det är som är i farten, särskilt utan att kunna titta själv.

Ta bort alla blad som visar tecken på sjukdom och odla tomatplantorna och dina andra växter så att de inte snuddar vid varandra och på så sätt kan smitta varandra. Hantera inte tomatplantorna utan att sterilisera verktyget och händerna mellan varje planta, för att inte överföra eventuell smitta. Du kan använda handsprit till detta.

För säkerhets skull, så några nya frön och placera sådden långt ifrån dessa plantor. Hantera inte de nya plantorna utan att sprita händerna och verktyget emellan.

Med vänlig hälsning Sylvia