Gul och angripen gräsmatta

Christina

Hej

Vi köpte sommaren -09 en gräsmatta på rulle. Den tog sej fint och förra sommaren var den jättefin. Nu i våras så började det komma gula fläckar här och där på gräsmattan. Fläckarna var ett par dm i diameter. De blev fler och fler och till slut så var stora delar av gräsmattan täckt av gula fläckar.

På toppen på de gula stråna började det sedan synas röda utväxter. Jag tog då ett par strån med mig till vår lokala plantskola men de sa att jag bara skulle vänta och se, troligen var gräsmattan torr. Vi har inte haft problem med torr gräsmatta innan, snarare tvärtemot, men det hade ju varit ganska torrt på försommaren så jag avvaktade.

Nu har jag sett "skal" av stora larver utspridda på gräsmattan. Larverna är ca 3-4 cm långa. Jag har inte sett att det varit särskilt mycket fåglar så jag har inte reflekterat på att det skulle kunna vara larver.

Nu i augusti så har de röda små utväxterna blivit som små "ulliga" klumpar på stråna, låter jättemysko och jag har aldrig sett något liknande.

Blir helt bestört för gräsmattan var dyr (ca 500kvm) och jag är rädd att hela ska dö.

Har du hört talas om något liknande?

Mvh Christina

Odla Svarar: 

Hej Christina

Tråkigt att Din nya gräsmatta blev en besvikelse. Troligen har Din gräsmatta drabbats av Rödtrådssjuka som uppstår i södra Sverige ibland vid fuktiga somrar. Vattna alltså inte. Normalt behandlar man inte detta angrepp som brukar "rätta till sig". Är Du väldigt bekymrad kan Du vattna ut BinabT som är ett biologiskt medel, en antagonistsvamp som tränger ut andra svampar.

Gödsla annars med Algomin Gräsgödsel som innehåller allt som gräset behöver, bland annat kalk som gör att det flesta svampar inte trivs. Svamp i gräsmattan är ofta ett tecken på för lågt Ph-värde (surt).

Hoppas att detta ska hjälpa Dig att få tillbaka Din fina gräsmatta.

MVH Jankov