Grund till växthus

Karl Erik Bäckwall

Hejsan Vi skall bygga ett växthus uppe i Jämtland (12 m x 4 m) och funderar på vilken typ av grund som vi skall bygga. Vi skulle vilja bygga en homogen betongplatta med värme så att vi kan hålla ca 5 grader varmt under den kalla vinterperioden. Samtidigt så vill vi skapa en riktig "växthuskänsla" så vi funderar på att lägga ett stengolv ovanpå.

Om vi vill plantera några mindre träd (ca 2,5 - 3 m) skulle det fungera om man gjorde typ "brunnar" i betongplattan och fyller dessa med jord. Behöver dessa brunnar ha dränering eller kan det fungera med gjuten betongbrunn?

Tror Du att man kan ha ett växthus utan jordgolv överhuvudtaget?

Tacksam för tips.

Odla Svarar: 

Hej Karl Erik! Visst kan du ha ett betonggolv/hårdgjord yta i ett växthus - glöm inte brunnen bara. Det är egentligen lättare att hålla hygienen i växthuset på det sättet. Då får du ha jorden i odlingslådor/krukor eller helt enkelt i jordpåsarna - det har du kanske sett att en del gör. Den använda jorden kan du sedan lägga ut i rabatterna för att ta ny, fräsch, frisk jord nästa säsong. I ”riktiga” växthus växer ofta plantorna i någonting annat än jord och så ser man till att de får vatten o näring med dropp. Du är inne på att göra hål för vissa plantor - det går bra, men se upp så att du har god dränering för att undvika att det blir stående vatten med växtdöd som följd. Jag hade nog valt att göra ett helt golv istället och odla allt i urnor/kärl. Satsa också t.ex. ordentlig höjd på växthuset (ger bättre klimat), bred ingång så att du kan köra direkt in med en rullebör, timer till bevattning, eluttag, tilläggsbelysning, automatiska fönsteröppnare och ev. fläkt. Kanske kan du dela av växthusets golvvärme i 2 delar så att du vintertid kan flytta in växterna i en del av växthuset och sätta upp en tillfällig vägg o tak runt dem - ett försök att spara energi. Det låter som ett härligt projekt. Lycka till! Mvh Karin