Gropar efter vildsvinen

Birgitta

Hej

Vad ska vi göra för att få bort alla gropar i gräsmattan efter att vildsvinen bökade upp den i höstas? Ska vi fylla i jord eller någonting annat?

Vi har sett spår av dem nu i vår igen, så det kanske inte är någon idé att lägga ner så stort arbete. Vi lade tillbaka grästorvorna så gott vi kunde på hösten, men en del hade de kastat iväg så det blev att lägga pussel.

Vänliga hälsningar Birgitta

Odla Svarar: 

Hej Birgitta

Vad tråkigt att du drabbats av vildsvinen på det här sättet! Du får göra som du gjorde förut, lägga tillbaka grästuvorna och jämna ut. Fyll på med ny jord i svackorna och så i nytt gräs.

Det finns ett par metoder för att hindra vildsvinen att göra åverkan på gräsmattan. En är att efter renovering lägga ut Revira, som är små lecakulor preparerade med ett doftämne som vildsvinen skyr. Det kan fungera. En annan är att spänna upp "elstaket" runt tomten. Det kan räcka med en tråd i rätt höjd. Det kan du köpa där man köper hästtillbehör. Några har lyckats väl med att spela in människoprat på ett USB- minne och låta det ljuda på nätterna via en högtalare ute. Det behöver inte vara särskilt högt ljud. Vildsvinen är aktiva i gryningen.

Lycka till!

/Jankov