Groende höstsådd

Daniel

Testar höstsådd för första gången denna varma senhöst, och både ärtor och vitlök har börjat gro. Jag undrar vad som är bäst: att låta det vara, rensa bort och så nytt eller täcka med t.ex löv och hoppas på en blidvinter?

Gäller samma råd alla växter eller kan det skilja?

Mvh Daniel

Odla Svarar: 

Nu är det ju en extrem höst med en lång och varm period i nästan hela landet. Så växterna luras att tro att det är vår och särskilt om man höstsådde tidigt i tron att det skulle bli en normal höst kan man ha långt komna plantor nu när det kanske blir kallare.

Höstsådd överhuvudtaget är ännu inte särskilt mycket utforskat. Det finns mycket som man inte har provat än, så det vore bra att få in erfarenheter om ni ute i landet experimenterar själva.

Vad jag spontant tänker på är att gräva ner krukorna i t.ex. kallbänkens eller växthusets jordbädd om man sått i kruka och täcka med torra löv och granris.

Du kan gärna så ett par rader ärtor till, men inte gräva upp dem du redan sått utan täcka dem. Sedan kan du kolla på våren hur de olika varianterna blir. Du kan också gärna rapportera till oss, vi tar gärna upp det på sajten om du har lust att mejla till våren.

Lökväxter som vitlök och små blomsterlökar brukar klara sig, men det skadar inte att även täcka dem med löv och granruskor som håller löven på plats.

Men som sagt var, så tar vi gärna emot erfarenheter till våren för att kunna berätta hur det gick.