Gräsmatta utan växtkraft

Conny Thorsélius

Vi köpte gräs på rulle för snart två år sedan. Husentreprenören grovplanerade tomten och lade "matjord" överst som vi gödslade enligt rekommendation. Tydligen var jorden extremt näringsfattig och idag växer nästan bara ett tråkigt gråblågrönt gräs utan saftighet eller lyster. Den gula botten lyser igenom och allt ser tämligen tråkigt ut. Vi har en känsla av, när vi sticker ogräs, att gräset inte helt har växt fast i underlaget överallt. Gräset är bokstavligen grönare hos grannen. När vi gödslar blir mattan tydligt grönare men det håller bara en kort tid.

Kan vi få tillbaka det saftiga mörkgröna gräset med vatten och gödning eller måste vi göra något mer för att återfå det önskade gräset och slippa det sträva tråkiga?

Odla Svarar: 

Hej! Min bedömning är att Du har ett lågt Ph-värde i gräset. Då blir resultatet som Du beskriver. Börja med att gödsla med Algomin Ekologisk gödsel, som är snabbast och effektivast på att höja Ph-värdet. Genast efter gödslar Du med Algomin Gräsgödsel. Algomin är långtidsverkande i motsats till NPK som verkar snabbt och har kort varaktighet.

Använd gärna toppdress på platser som är utsatta för sol och torka. Då ökas mullhalten och jorden har en bättre förmåga att binda näring och vatten. Beräkna en 50 liter säck till max 10 kvm. MVH Jankov