Goji bär, Lycium Barbarum, Bocktörne

Mikael Thorsén

Jag tycker det är kul att ha mycket ätligt i min trädgård. Hade tänkt försöka fröså Goji-bär som jag tagit från köpta goji bär från Ica. Eller försöka - dom har redan kommit upp och spirar nu så smått. Jag har frågat Ica:s kundtjänst om det latinska namnet men inte fått något svar.

Vad jag fått fram på annat sätt är väl att det "riktiga" Goji bäret ska heta Lycium Barbarum, men det är ju vad Bocktörne heter och enligt vissa uppgifter är hela den växten giftig. Är det ett missförstånd eller är det växten som är giftig och inte bäret? Bevisligen är inte bäret giftigt men kan det vara framodlat så att bäret inte är giftigt och kan i så fall frösådd från bären ändå blir en giftig växt (med giftiga bär).

Tacksam om du/ni kan reda ut detta åt mig //Micke

Odla Svarar: 

Gojibär är lika med Lycium barbarum, även kallad bocktörne. Den växer till och med vild på sina ställen i Skåne utmed kusten, klarar zon 1-2 hos oss.

Den närstående arten Lycium chinense brukar också kallas gojibär (av kinesiskans gou zi) eller vargbär. Båda arterna har samma användningsområde och har ofta produktnamnet gojibär. De bär som säljs torkade i hälsokost brukar vara av den senare arten. Jag vågar inte säga om den är vinterhärdig hos oss, särskilt med tanke på de senaste vintrarna!

Goji har ju används länge i Sydostasien och i traditionell kinesisk medicin i cirka två tusen år och folk verkar inte ha dött av det. Verkar ju säljas ganska allmänt även i de svenska hälsokostsajterna.

Jag har frågat både Läkemedelsverket och Giftinformationscentralen, men inte fått något heltäckande svar. Den senare säger dock så här: "Bären är ofarliga. Säljs ofta torkade som ”goji-bär”. Förgiftningar genom förtäring av själva växten är inte kända hos människa."

Sylvia