gödsling med fräkenvatten

Ulf Jonsson

Då en god vän till mig hörde att jag besvärades av att ha min köksträdgård invaderad av fräken påstod hon att jag kunde använda fräken som jordförbättringsmedel eftersom växten är rik på substanser som är nyttiga för andra växter. Hon sa att jag skulle lägga fräkenkvistarna i blöt och gödsla med vattnet. Ligger det något i detta? If you can't beat them, eat them har blivit mitt slagord sedan jag upptäckte att det var bättre att äta bambuskotten som invaderar min gräsmatta, istället för att försöka utrota dem ...

Ulf 

Odla Svarar: 

Hej!

Visst ligger det något i det! Fräken, Equisetum arvense, är rik på kisel och andra mineralämnen. Den är bra som svampmedel också, särskilt på stockros, den ska allmänt stärka växternas motståndskraft. 

Men kiseln frigörs inte om man inte kokar fräken. Så om du vill använda fräken som svampmedel så koka dem rejält i åtminstone 10 minuter, sila det och blanda med vatten och spraya på växterna, antingen som förebyggande tidigt på våren eller upprepade gånger om de redan är drabbade tills angreppet är över.

Då det inte finns någon fräken tidigt på våren, frys in det som blir över av ditt avkok. Eller så kan du torka fräken för kommande behov.

Som gödslevatten på det sättet du tänker dig, alltså att låta fräken ligga i vatten vet jag inte om eftersom kislet behöver kokning för att lösgöras, men det kan kanske vara bra på andra sätt så varför inte pröva?

Sylvia