Gödsla tujahäck efter beskärning?

Tony Sågare

Hej. Vi har en tät och fin tujahäck som från början var ca 2,5 meter hög och är placerad som tomtgräns vid en slänt (tomten ligger högre än trottoaren). På utsidan var häcken väldigt svårklippt pga den branta slänten.

Eftersom vi har bra insynsskydd tack vare nivåskillnaden bestämde vi oss för att sänka häcken till en mer lättuktad höjd.

Våren/sommaren 2011 kapade vi ca 0,5 meter och försökte snygga till så gott det gick för det gröna "taket" försvann ju. Nu denna sommaren märkte vi att det knappt har kommit några nya toppskott och dessutom tyckte vi att häcken fortfarande var för hög. Så vi kapade ca 0,5 meter till.

Frågan är nu då vad vi kan göra för att ge näring åt häcken så den återhämtar sig snabbast och de bruna innerstammarna täcks av nytt fräscht grönt.

Odla Svarar: 

Hej!

Tyvärr är det så att det ska finnas grönt innanför snittet för att det ska bli några nya skott. Skär man av mycket från toppen så blir det fula bruna partier synliga inuti, de blir aldrig gröna igen. Det är viktigt att aldrig låta en tujahäck växa sig stor helt utan kontroll utan man ska korta av årsskotten varje år så att den håller sig tät och lagom stor.

Med vänlig hälsning Sylvia