Gödsla tomatplantor hur ofta?

Edwin

Hej

Mina tomatplantor är starka och börjar få sina andra par riktiga blad. Därför tänkte jag gödsla dem med urin utspätt 1-20 delar vatten. Det började jag med igår. Om resultatet blir bra tänker jag gödsla de andra som redan är välutvecklade. Jorden som jag sådde dem i är nog näringsfattig.

Hur ofta ska jag gödsla tomatplantorna? Är utspädningen bra eller borde jag ta 1-30 eller 1-10 delar vatten?

Tack för hjälpen.

Med vänliga hälsningar Edwin

Odla Svarar: 

Hej

Du bör plantera om tomatplantorna när dom har fått 2-3 riktiga bladpar förutom hjärtbladen. Till dess kan du gödsla med 1/20 i såkrukan.

Ursköljda mjölkkartonger på 1,5 liter är bra som krukor, klipp bara av toppen och gör ett litet hål i botten. Använd kraftig blom- eller grönsaksjord, gärna ekologisk. Ha en tomatplanta i varje "kruka" och plantera dem djupt, så att bara "huvudet" sticker upp men stjälken är under jorden. Tomatplantorna bildar rötter även på stjälken om denna kommer i kontakt med jorden. Om det finns plats kan du sedan kupa upp med mer jord allt eftersom och senare plantera om i ännu större krukor på cirka 10 liter, beroende på sort av tomater du odlar.

Efter omplantering kan du vänta 3-4 veckor med att gödsla, det finns gödsel i den nya jorden. Börja gödsla med den lite svagare blandningen på 1/20 och sedan kan du gå över efter några veckor till 1/10 allt eftersom plantorna växer. Gödsla en gång per vecka.

Med vänlig hälsning Sylvia