Glanskörsbär -håller den på att dö?

Stefan i Skåne

Hej,

Vi planterade ett glanskörsbärsträd för ca 3 veckor sedan. Under transporten tog löven en del stryk genom att bli tuktade av vinden och såg ganska taskig ut när vi kom hem. Nu efter tre veckor ser löven vissna ut och en del grenar har tappat alla löv och även vissa grenar har gulnat. Håller trädet på att dö?

Trädet är ca 5m högt. Vi grävde ett minst dubbelt så stort hål och fyllde på med planteringsjord. Jorden det står i är ganska lerig och stenig men det får rejält med sol och vi har vattnat ca 15-25 liter per kväll. Träden bredvid (ca 2m bort) dricker bra medans glanskörsbärsträdet verkar mättat. Jag får vänta länge mellan vattningarna då det tar ett tag för trädet att suga åt sig vattnet. Har lagt på långtidsverkande gödning i jorden. Kan jag göra något för att rädda mitt träd?

Med vänlig hälsning,

Stefan i Skåne

Odla Svarar: 

Hej!

Du kan nog minska vattningen och kolla så att den inte står i en "lergryta" där vattnet står kvar och skadar rötterna. Ev. dränering av jorden kan komma ifråga och blandning av torv och smågrus i jorden.

Det är svårt att säga om det håller på att dö, men efter tre veckor är det lite för tidigt att döma ut det. Hoppas du har garanti över vintern så att du kan klaga om det inte skulle komma igång på våren? Hör med plantskolan också vad de anser om utseendet nu.

Med vänlig hälsning Sylvia