Gårdebo körsbär självfertilt?

Bjarne

Vi har ett körsbärsträd av sorten Gårdebo. Det blommar rikligt var år, men vi får ingen frukt. Jag undrar om det verkligen är självfertilt och om det skulle hjälpa att plantera ett ytterligare träd. Vilket i så fall?

Trädet står i zon 5 eller 6.

/Bjarne

Odla Svarar: 

Hej

'Gårdebo' är ett av de härdigaste sötkörsbären, det kommer från Gårdebo gård i Tranås. Denna sortens körsbärsträd ska klara zon 5, men zon 6 är kanske i kallaste laget med faran att blommorna fryser under kalla vårnätter. Kan det vara det som är problemet hos er, alltså att det inträffar frostnätter under tiden trädet står i blom?'

Det skadar inte om ni har ett annat körsbärsträd, pollineringen blir alltid mer effektiv om det finns flera sorter i närheten. Den valda sorten måste inte vara just sötkörsbär utan även surkörsbär fungerar, bara den blommar samtidigt i era trakter. Det kan säkert din plantskola berätta om. Vildkörsbär, det vill säga fågelbäret Prunus avium, borde också fungera bra.

Ni har väl också blandat grus i jorden för att den ska vara väldränerad och bli varm snabbare på våren? Jorden bör, förutom att vara något grusig, även vara mullrik.

Med vänlig hälsning Sylvia