Går det att beskära klätterros i oktober?

Tahire Kocturk

Min klätterros var väldigt infekterad med svartfläcksjukan. Idag (den 13 oktober) klippte jag bort de flesta grenarna, två tredjedel av växten är borta, samt plockade alla återstående löven. Alla var infekterade och i mycket dåligt skikt. Jag ska förstöra dessa för att bli av med sjukdomen. Men nu är jag orolig över huruvida min klätterros kommer att klara sig under vintern, nerklippt och utan löv? Tacksam för råd. /Tahire

Odla Svarar: 

Hej!

Det är rätt att ta bort alla infekterade löv, plocka också noga under rosen på marken och gräv ner dem eller släng i soporna. Täck marken med en ny, 2-5 cm tjockt lager frisk rosjord så att eventuella sjukdomsrester snabbt förmultnar där under. Upprepade svavelsprutningar inför knoppsprickningen på våren kan ha en bra effekt.

Det bästa "skyddet" är förstås att odla motståndskraftiga sorter, alla rossorter drabbas inte lika mycket.

Men försök göra det trivsamt för rosen under sommaren, vattna så att rosen inte lider av torka, gödsla den på våren och ha den inte för instängd.

Rosor brukar man klippa på våren "när björkarna har musöron" men i detta fall kan det vara en fördel att ha klippt bort de infekterade grenarna redan nu på hösten.

Med vänlig hälsning Sylvia