Frösådda tobaksplantor - råd

Britt-Marie

Hej

Jag har frösått både gula och röda tobaksplantor som nu har vuxit och är omplanterade i 8 x 8 cm plastkrukor. Nu är min fråga: Hur länge kan dom växa och "må bra" i dessa? Innan utplantering?

/Britt-Marie

Odla Svarar: 

Hej

Lite beroende på var du bor någonstans, det vill säga, när du räknar med att kunna ta ut dina tobaksplantor efter avhärdning, så kan de antingen stå kvar i krukorna om det handlar om under 2 månader eller också kan du behöva plantera om en gång till i större krukor om de ska stå kvar en längre tid. Du har väl planterat om dina tobaksplantor i välgödslad blomjord nu?

Ett knep är gödselvattning: 3 veckor efter omplantering börjar du gödselvattna dina tobaksplantor en gång i veckan med vanlig växtnäring typ Substral. Då klarar de sig längre i den lilla krukan, men du får naturligtvis ha koll på hur stora tobaksplantorna blir. Om de ser ut att de blir för stora för den lilla krukan, är det en fördel att ta större krukor och omplantera tobaksplantorna igen. Lyft i så fall hela krukklumpen i en större kruka och omgärda med ny jord.

Om du har tänkt att odla dina tobaksplantor i stora krukor sedan och inte ha dem i rabatten, kan du plantera om dem i den slutliga krukan redan inomhus och låta dem växa till sig innan du påbörjar avhärdningen.

Med vänlig hälsning Sylvia